פרויקט עגבנייה

איך גידלתי עם הבן שלי ירקות

עגבניות מהגינה

אין שני דברים יותר טובים בחיים – אומר ציטוט פופולרי בפינטרסט – מאשר למצוא אהבת אמת, ועגבנייה שגידלת בעצמך. זה נכון. שניהם. בחודשים האחרונים גידלנו עגבניות ואכן, זה מעלה דרגות אושר, בחיים לגדל משהו, כל דבר כמעט. אבל לגדל עגבניות, איכשהו, אפילו עוד יותר. כל מי שעדכנתי אותו בעניינן הביע שמחה. יכול להיות ששלחתי לחברים די הרבה צילומים של עגבניות בשלבי… המ… ינקות שונים שלהן… וגם למשפחה שלי, אולי גם לקבוצות וואטסאפ שונות שאני איכשהו קשורה אליהן, שחוו מעקב עגבניות לאחרונה ואני אומרת לכם: זה עורר בהם שמחה. באמת, בלי ציניות.

פרויקט עגבנייה
בכל הצבעים והצורות: עגבניות שגידלנו השנה

איזה כיף, כמה משמח, אומר כל מי שראה את העגבניות שלנו, וקוטף לו אחת או כמה מהשיחים הצפופים, שברגע אחד ביולי כיסו פתאום הערוגה שלנו, ואז אחרי הפריחה, בהתפרצות עליזה של אדום, צהוב ירוק כתום וורוד, בגדלים שונים.
פרויקט עגבניה היה פרויקט משותף של הבן שלי ושלי, וזה היה כיף בעיקר כי עשינו את זה ביחד, זרענו ביחד בסוף החורף – זרעים של עגבניות שקנינו במשתלה, וגם עגבניות ממש, וגם זרעים שייבשנו מעגבניות שקנינו – חותכים עגבניה בשלה, מוציאים את הגרעינים ומניחים במסננת. שוטפים את העגבניה, ומפזרים על נייר סופג לייבוש – וגם זרעים שהשרנו במים משך כמה שעות, בקיצור – ערבוב של כל מיני זנים, סוגים וגדלים, כולל עגבניות שרי ורודות שקניתי בחורף ושתלנו את גרעיניהן והן הגיחו מהקרקע, למרבה הפליאה, בשתילים שהניבו עגבניות עדינות בצבע וורוד עתיק.

פרויקט עגבנייה
הצלחנו לגדל עגבניות ורודות!

אז זרענו, וחיכינו, ועקבנו. ויום אחד הן נבטו, ואז הוציאו ענפים גדולים ועלים, וטיפחנו אותן, ואז הגיעה הפריחה, ולאט לאט הופיעו עוברי עגבניות זעירים, ועקבנו אחרי כל אחד קטן כזה שהתחילה להתפתח, וראינו אותן גדלות ואז מבשילות בכמה צבעים לאיטן… והקטיף, החלוקה, הגאווה, הטעם… אמרתי כבר, שזה היה פשוט כיף?

פרויקט עגבנייה
עגבנייה בצהוב

עגבניות הן סתגלניות והן גם שתלטניות מאד. וצריך להשקות אותן, מלא, לאורך כל הדרך )בהתחלה פעם – פעמיים בשבוע, וככל שהתחמם הן היו צריכות יותר מים) ולעשב את האדמה סביבן, ולדשן קבוע (העשרנו את הקרקע בקומפוסט) יש להן שורשים רבים וארוכים שדורשים מקום, אנחנו נתנו להן להשתלט כאמור על אדנית גדולה, אבל אפשר לגדל עגבניות גם בעציצים גדולים ובמכלים, במרפסת, בסלון, אם יש לכם שמש. ויש לכם שמש. זה ישראל פה, אז גם נתנו להם מלא שמש.

פרויקט עגבנייה
שיח אחד, שלושה שלבי הבשלה

זרענו במרץ, הן נבטו במאי וביוני כבר היה לנו מיני שדה, ואז הייתה פריחה, ועגבניות של ממש – ביולי. הן יצאו בדרגות מתיקות וטעימות שונות. חלק יצאו מדהימות, מתוקות באופן לא מוגזם כזה, כמו עגבניות של פעם, שנזכרתי בטעמן עם הביס הראשון. חלק יצאו רק בסדר. סתמיות. אפילו שהם היו יפות, וכמה היו קצת משעממות, אבל עדיין, היה משהו כל כך מרגש בלאכול עגבנייה חמה כזאת מהשמש, ישר מהאדמה. זה בהחלט מילא אותנו אושר.

פרויקט עגבנייה
סלט עגבניות ובצל סגול

החיים עמוסים ומורכבים, נכון? נכון. אז אני אומרת. תשתלו עגבניות ותגדלו אותן. כי זה דווקא קל. וזה ישמח אתכם מאד.

פרויקט עגבנייה
טארט סלט!

בקיץ הכנתי מהן לעיתים קרובות טארט סלט: טארט גבינות עדין, מבצק פריך ובתוכו גבינה אפויה רכה עם קצת עוקץ של פרמזן ושל גבינת פטה, ועליו סלט עגבניות-  וזה קורה ביחד, במנה אחת. וזה נראה, למרבה השמחה, כמו ערוגת הגינה, וזה טעים והגיוני ביחד, כשחושבים על זה.

טארט סלט (תבנית מתפרקת, אפשר עם שוליים מסולסלים, בקוטר 26 ס”מ):

1.הבצק: שמים בקערה כוס וחצי קמח, 120 גרם  חמאה קרה, חצי כפית סוכר ושמינית כפית מלח מלח ומעבדים בקצות האצבעות רק עד שנוצרים פירורים. מוסיפים 1 חלמון חלמון וכף מים קרים מים ומעבדים 2-3 דקות, רק עד שהבצק מתגבש קצת, אבל לא יותר, כי עיבוד יתר של הבצק ייפגע בפריכות הסופית של הבצק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומאחסנים במקרר שעה לפחות  (עד לילה)

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות(.
  2. אפיית הבצק:מוציאים את הבצקמהמקרר,  מניחים בתבנית ומשטחים בידיים כך שייווצרו תחתית ושוליים של בצק בגובה כ-3 ס”מ. מחוררים את הבצק במזלג בכמה מקומות. אופים מיד בתנור  (אם לא אופים מיד מאחסנים את התבנית עם הבצק במקרר עד לאפייה) כ-15 דקות, או עד שהבצק מתייצב ומזהיב קלות. מוציאים מהתנור (לא מכבים אותו)
  3. המלית:שמים בקערה2 מכלים (500 גרם) גבינת ריקוטה, 2 ביצים, 1/4 כוסגבינת פרמזן, מגוררת, 1/4 כוס גבינת פטה מפוררת , 1/4 כפית אגוז מוסקט, 1/8 גרם פלפל פלפל שחור  ו1/4 כפית מלח ומערבבים. יוצקים לקלתית האפויה, משטחים את המלית. אופים 20-25  דקות, עד שהמלית מתייצבת ומזהיבה קלות והבצק מזהיב עוד. מוציאים מהתנור ומצננים לגמרי.
  4. הסלט:שמים בקערת ערבוב 3 עגבניות, אפשר וכדאי בכמה צבעים, למשל אחת ירוקה ו-2 אדומות, פרוסות לרוחב לפרוסות של 1-2 ס”מ, צנוניות טריות, רצוי עם העלים הירוקים, חצויות במרכזן ו-2 כפות עלי פטרוזיליה טריים, מלח גס ושמן זית ומערבבים בעדינות כך שהירקות יהיו מכוסים בשכבה עדינה של שמן זית ומלח. מסדרים על הטארט המצונן בשכבות (ראו צילום) ומוסיפים עוד עלי פטרוזיליה מלמעלה. מגישים.

ובחורף, כלומר עכשיו, אני מכינה מהן מרקי עגבניות.

Recipe Picture

מרק עגבניות ספייסי

כמו הרבה תבשילי דגל, גם מרק הבית שלנו הוא סך של הרבה השראות שאספתי בחיים: בין הדרך שבה סבתא שלי הייתה מכינה לנו מרק עגבניותלבין מרק העגבניות בפפריקה שאכלתי בטיול למצרים, וזכה לסחיטה של ליים ירוק לתוכו לפני ההגשה, לבין העובדה שבדרום איטליה, במסעדה קטנה, נכנסתי למטבח וראיתי שהשף מכניס לסיר עם נוזל מבעבע עגבניות שלמות, שעליהן תלוי עדיין הגבעול הירוק, בלי ל הסיר אותו  – לא תאמינו איזה טעם רענן וחד הגבעול  הזה מוסיף למרק.

 

המרכיבים (6-8 מנות)
1 כף שמן זית
1 כף חמאה
2 בצלים, קלופים ופרוסים דק
3 גבעולי סלרי, עם העלים, קצוצים גס
2 שיני שום, קלופות וחתוכות גס
6 עגבניות בשלות (אפשר וכדאי עם העוקץ הירוק עליהן)
1 מכל (800 גרם) עגבניות מרוסקות
1 מכל (250 גרם) רכז עגבניות
1 כפית סוכר
1/2 1 כפיות פפריקה מתוקה
אפשרות: 1/2 כפית אבקת פלפלון צ’ילי חריף
מלח ים, פלפל שחור גרוס
6 כוסות ציר ירקות (תוצרת בית או מאבקה)
1 לימון או ליים, חצוי

 

  1. מחממים את השמן וממסים את החמאה בסיר גדול, מוסיפים את הבצל, והסלרי, ומטגנים מעל להבה בינונית-גבוהה כ-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהם מתרככים והבצל הופך שקוף. מוסיפים את השום ומטגנים עוד 2-3 דקות. מוסיפים את העגבניות השלמות, העגבניות המרוסקות ורכז העגבניות, מתבלים במלח, בפלפל ובסוכר, מכסים את הסיר ומבשלים ברתיחה קלה 10 דקות.  מתבלים בפפריקה ובצ’ילי (אם רוצים) ויוצרים פנימה את ציר המרק. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים  20 דקות מעל להבה נמוכה.
  2. מעבירים את תוכן המרק לקערת הבלנדר או מעבד המזון (או משתמשים במוט ריסוק ידני שמכניסים לסיר) וטוחנים עד שמתקבל מרקם אחיד. מחזירים לסיר. סוחטים פנימה את הלימון.
  3. ההגשה:מחלקים לקעריות או לכוסות ומגישים, אפשר לצד לחם
1086 צפו

הוספת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *